029 7030 0040

”Qi-sertifioitu”, mutta mitä se siis tarkoittaa ja miksi se on tärkeä?

Langattoman latauksen yleistyessä törmäät varmasti mainintaan

”Qi-sertifioitu”, mutta mitä se siis tarkoittaa ja miksi se on tärkeä?


Qi (lausutaan ”chee”) on standardi langattomalle lataukselle. Sitä ylläpitää WPC (Wireless Power Consortium), ja sen tavoitteena on standardisoida langaton lataus kaikissa laitteissa. Samalla tavalla, kuten USB- tai Bluetooth-standardit ovat standardisoineet tiedonsiirron kaikissa laitteissa. 

Tällä hetkellä WPC:hen kuuluu jo yli 40 suurinta laitevalmistajaa kuten Apple, Samsung, Lenovo, HP ym. 

 

Mutta siis miksi tällainen standardi?

Ilman standardia, kuten Qi, langaton lataus olisi täynnä ongelmia, ja siksi ei koskaan yleistyisi. 

Jos verrataan asiaa vaikkapa langalliseen lataukseen niin ajattele, jos jokainen älypuhelin käyttäisi omaa kaapeliaan Micro-USB:n, USB-C: n tai Apple lightningin sijasta. 

Standardisointi on myös tärkeää turvallisuuden kannalta. Standardisoimattomien latauslaitteiden sekoittaminen tuntemattomien laitteiden kanssa on sekä tehotonta, että myös oikeasti vaarallista.

 

Qi Standardi pitää asiat turvallisina ja helppoina.

Langattomat laturit perustuvat magneettiseen induktioon tai magneettiseen resonanssiin energian siirtämiseksi (Qi käyttää molempia). 

Puhelimessa on kela, joka muuntaa tämän magneettisen energian sähköenergiaksi, joka sitten lataa akun. Periaatteessa aika yksinkertaista. Vai mitä?

Siksi on teknisesti mahdollista, että myös standardisoimattomat langattomat laturit toimivat puhelimissa. Standardisoimattomat langattomat laturit voivat siis olla ”yhteensopivia” puhelimien kanssa. 

Yhteensopiva, mutta standardisoimaton langaton laturi ei ole vielä turvallinen.

Ajatellaanpa maailmaa ilman standardia. Siinä on kolme suurta ongelmaa:

 

Puhelimien ylikuormitus: Älypuhelimissa on sisäänrakennetut jännitteen rajoittimet, jotka estävät langallisen latauksen ylikuormituksen. 

Langaton lataus puolestaan perustuu kelaan, kuten esimerkiksi sähköhella. Ilman langatonta latausstandardia suuritehoinen langaton laturi (olen jossain nähnyt mainostettavan jopa 25 wattista ”QI-yhteensopivaa laturia ) voi vaurioittaa pienitehoisen puhelimen kelaa, akkua ja koko puhelinta.


Ylikuumeneminen: Tämä on yleinen ongelma korkeajännitteisille (tai halvoille) langattomille latureille. Ilman asianmukaista virranhallintaa tai ilmanvaihtoa lämpö kerääntyy standardisoimattomaan laturiin ja vaurioittaa puhelinta.

Lämmönsiirto lähellä oleviin esineisiin: Ilman sisäänrakennettua vieraiden esineiden havaitsemista (FOD) langaton laturi voi siirtää magneettista energiaa esineisiin, jotka eivät ole puhelimia, kuten metallisiin lähellä oleviin esineiin. Tämä voi myös aiheuttaa ylikuumenemista, tulipaloja tai palovammoja.

Qi-langaton latausstandardi varmistaa, että emme törmää näihin ongelmiin. 

Kun langaton laturi on Qi-sertifioitu, niin Test Consortium on testannut sen turvallisuuden, tehokkuuden ja yhteensopivuuden. 

Qi-sertifioitujen laitteiden on läpäistävä lämpötilatesti ja oltava Qi FOD -standardien mukaisia. Niiden on myös oltava yhteensopivia kaikkien muiden Qi-sertifioitujen laitteiden (puhelimet tai laturit) kanssa, vähän samalla tavalla kuin esimerkiksi kaikkien Micro-SD-korttien tulee toimia yhteen kaikkien Micro-SD-porttien kanssa.

Varmista siis, että langaton laturisi on ”Qi- yhteensopivuus” -lauseen lisäksi QI-sertifioitu = turvallinen käyttää puhelimesi langattomaan lataukseen. Vain Qi-sertifioiduilla tuotteilla on oikeus käyttää virallista QI merkintää.

Janne Räsänen Vivotech Oy www.vivotech.fi